Хірургічний метод лікування – операція з видалення катаракти

Катаракта Здоров'я

Катаракта – це помутніння кришталика через агрегацію білків. В результаті згодом зір погіршується, і це є головною причиною сліпоти.

Кришталик знаходиться за райдужною оболонкою та зіницею і допомагає вам сфокусуватися на об’єктах, що знаходяться на різній відстані від вас. Більшість видів хірургії катаракти включають заміну непрозорого кришталика штучним трансплантатом.

Операція з видалення катаракти – одна з найпоширеніших та найбезпечніших операцій. У 95 відсотків людей, які проходять процедуру, покращується чіткість зору.

В МЦ Oculus операція з видалення катаракти https://oculus.lviv.ua/blog/ophthalmology/likuvannya-katarakti/ проводиться двома методами: безшовної факоемульсифікації та екстракапсулярної екстракції.

Хірургічний метод – єдиний на сьогодні справді ефективний спосіб лікування катаракти.

У міру того, як ви стаєте старшим, у вас підвищується ймовірність розвитку катаракти, і згодом зір, як правило, поступово погіршується.

Помутніння кришталика на ранніх стадіях не викликає значного погіршення зору та не потребує хірургічного втручання. Зазвичай лікар рекомендує операцію, коли катаракта починає сильно впливати на зір. Проблеми з повсякденними справами, такими як керування автомобілем або читання, є ознакою того, що вам може знадобитися операція з видалення катаракти.

Симптоми катаракти:

  • помутніння зору;
  • порушення нічного бачення;
  • кольори здаються розмитими;
  • чутливість до відблисків і яскравого світла;
  • ореоли навколо вогнів;
  • двоїння.

Катаракта також може бути вродженою, тобто вже бути при народженні. Вроджена катаракта – основна причина дитячої сліпоти. Проте результат, зазвичай, позитивний, якщо операція проводиться до 6 тижнів.

Катаракта

Види хірургії катаракти

Більшість сучасних типів хірургії катаракти включають заміну кришталика трансплантатом, який називається інтраокулярною лінзою (ІОЛ).

Технології хірургічного усунення катаракти:

  1. Факоемульсифікація. Під час операції хірург зробить розріз у передній частині ока розміром 2-3 міліметри для ультразвукового зонда. Зонд розбиває катаракту вібрацією та відсмоктує уламки. Потім через розріз вводиться доладна лінза. Цей метод залишає невелику рану, яка зазвичай не потребує накладання швів.
  2. Екстракапсулярна екстракція катаракти. Під час цієї операції хірург робить відносно великий розріз довжиною від 9 до 13 міліметрів, видаляє кришталик і вставляє інтраокулярну лінзу, що замінює його. Цей метод має більш високий ризик ускладнень, ніж факоемульсифікація, через більший розріз. Однак через невисоку вартість його досі проводять у багатьох частинах світу.

Підготовка до операції

Офтальмолог зробить УЗД і виконає усі необхідні вимірювання приблизно за тиждень до процедури. Це допоможе визначити розмір і форму вашого ока та вирішити, що найкраще підходить для вашої операції. Перед операцією можуть прописати лікувальні краплі очей.

Операція з видалення катаракти зазвичай проводиться в амбулаторно, тому вам не доведеться залишатися на ніч. Однак вам краще заздалегідь організувати подорож додому після завершення процесу.

Рекомендується не їсти тверду їжу за 6 годин до операції а також слід уникати вживання алкоголю щонайменше за 24 години.

Процедура хірургії катаракти

Операція видалення катаракти зазвичай виконується дуже швидко. Сама процедура займає всього 20-30 хвилин, як правило є безболісною, оскільки проводиться під місцевою анестезію. 

Після операції

У більшості випадків поліпшення якості зору відчувається вже у перші кілька днів, хоча повне загоєння може зайняти до місяця. Лікар призначить спеціальні очні краплі від болю та для запобігання інфекціям.

Поки ви відновлюєтеся необхідно носити сонцезахисні окуляри, щоб захистити очі від сонячного світла. Крім того, намагайтеся не торкатися очей.

Ви не зможете водити машину відразу після операції, і вам потрібно буде заздалегідь домовитися про подорож додому. За кілька днів після операції ви вже зможете водити машину. Тим не менш, вам слід поговорити зі своїм окулістом, щоб отримати конкретні поради для вас.

Більшість людей почуваються краще вже через кілька днів після операції і можуть повернутися до роботи через 1-2 дні, якщо у них не з’являться ускладнення.

Dr. Lazer
Оцініть автора
Dr. Lazer